Ügyfélszolgálat:
8:00 - 16:30

Kávéfajták

A világkereskedelemben a két legismertebb kávéfajta az Arabica és a Robusta.

Az Arabica a legelterjedtebb kávéfajta, a forgalmazott kávémennyiség 75%-át ez adja. Az Arabica kávé érzékenyebb fajta, rengeteg esőre, árnyékra és kevés napra van szüksége. Általában a tengerszint felett 900-2000 méteres hegyoldalakon termesztik. Az Arabica-ból készült kávé erős aromájú és karakteres, viszont kevés koffeint tartalmaz (egy csésze kávé 1-1,7%-ot). Savtartalma is alacsony, ezért gyomorproblémákkal küszködők is nyugodtan fogyaszthatják.

worldmap - arabicarobusta

A Robusta ültetvény az Arabica-hoz viszonyítva sokkal igénytelenebb. Kevesebb esővel is beéri, a legtöbb betegségnek ellenáll, és már akár ezer méter alatt is termeszthető. Termésében található aromaanyag hatására válik a kávé kellemesen “testes” ízűvé. Elsősorban Nyugat-Afrikában és Indonéziában termesztik, a többi kávétermelő ország az Arabica-t részesíti előnyben.

A Robusta intenzívebb ízvilágot képvisel, erősebb és testesebb. Egy csésze Robusta kávé 2-4% koffeintartalommal bír. A tradicionális olasz szokásokban a kávékeverékek jelentős részét alkotja a Robusta.

A legfinomabb kávékeverékek a legjobb Arabica és Robusta kávészemek különböző arányú kombinációjából készülnek.